marți, august 30, 2011

De ce deschid multinationalele birouri in Iasi?

preluare din wall-street.ro

Iasiul nu a fost, cel putin pana de curand, un oras favorit pe lista companiilor multinationale care intentionau sa deschida sau sa extinda birouri in Romania. Situatia s-a schimbat insa pe masura ce stocul de birouri a crescut, iar investitorii au inceput sa profite de numarul ridicat al studentilor si de salariile cu pana la 25% mai mici fata de Bucuresti.

Piata spatiilor de birouri din Iasi, un oras cu peste 320.000 de locuitori, se ridica in prezent la 100.000 mp, potrivit lui Dan Zaharia, office leasing manager in cadrul companiei Iulius Group, cunoscuta in special pentru dezvoltarea centrelor comerciale Iulius Mall. Stocul din Iasi reprezinta aproape 5% fata de cel din Bucuresti, insa doar in acest an in Iasi au fost livrati 25.000 mp de birouri.

Pe langa cei peste 425.000 mp de mall-uri, Iulius Group a dezvoltat pana in prezent aproximativ 27.000 mp de birouri, cea mai mare parte fiind in Iasi, respectiv 20.000 mp si doar 7.300 mp in Cluj-Napoca. Desi omul de afaceri Iulian Dascalu, patronul Iulius Group, declara recent ca va investi 20 milioane de euro intr-o cladire de birouri din Cluj-Napoca, pariul cel mare pe acest sector a fost facut in Iasi, unde a dezvoltat trei cladiri in cadrul proiectului mixt Palas Iasi.


"Investitorii vor sa stie cate avioane schimba ca sa ajunga aici"

Decizia lui Dascalu de a investi in piata spatiilor de birouri din Iasi este una fireasca, avand in vedere interesul crescut al companiilor pentru acest oras, care se contureaza ca un pol de business, in special pentru jucatorii din industria de outsourcing (business process outsourcing - BPO).

“Atitudinea investitorilor vizavi de piata de birouri din Iasi s-a imbunatatit substantial. Pana sa ajunga la negocierea chiriei, un investitor care intentioneaza sa vina in Iasi evalueaza polul de talente disponibil in oras, salariile necesare pentru atragerea acestuia si cate avioane trebuie sa schimbe ca sa ajunga aici”, spune Dan Zaharia. El recunoaste ca slaba dezvoltare a aeroportului international este un dezavantaj pentru piata de birouri din Iasi, dar mizeaza pe semnalele pozitive prinvind demararea lucrarilor de extindere a terminalului de pasageri, dar mai ales a prelungirii pistei de aterizare.

“Principalele atuuri ale Iasului sunt: mediul universitar puternic, cu peste 70.000 de studenti, infrastructura telecom avansata si un flux continuu de noi specialisti IT proveniti din trei facultati de profil”, spune Zaharia, care considera Iasiul un magnet economic pentru tinerii din judetele apropiate. La acestea se adauga agentiile de recrutare active, centrele culturale cu traditie, firmele specializate de training, precum si institutiile publice flexibile si orientate spre atragerea de noi investitori.

Un aspect important sunt salarii practicate in Iasi, cu 15-20% mai mici fata de cele din Bucuresti, afirma Dan Zaharia. Datele Institutului National de Statistica (INS) indica insa diferente si mai mari. Astfel, castigul salarial mediu net in Iasi este de 1.325 lei/luna, in timp ce in Bucuresti acesta creste la 2.170 lei/luna.

 
Chirii mai mici, dar suprafete mai mari

Specificatiile potentialilor chiriasi sunt legate de costurile reduse si flexibilitatea in amenajarea spatiului, existenta suprafetelor pe acelasi etaj, posibilitati de extindere pe termen mediu, capacitate reala de parcare in perimetrul cladirii si acces facil la liniile de transport public.

Suprafata medie inchiriata de o companie in Iasi este de 200-250 mp, insa exista cateva zeci de companii care inchiriaza suprafete de peste 1.000 mp. “In ultimul an, se observa tendinta de crestere a suprafetelor inchiriate de companii. De asemenea, se observa o crestere a suprafetei inchiriate per angajat, de la 7-8 mp/ angajat in anii trecuti, spre 9,5-10 mp/ angajat, ceea ce contribuie simtitor la confortul si motivarea angajatilor”, afirma managerul Iulius Group.

Chiriilor pentru spatiile birouri din Iasi au scazut cu 20-25% fata de nivelul de varf din 2007, incadrandu-se in prezent in intervalul 10-13 euro/mp plus TVA pentru clasa A si 7-10 euro/mp pentru cladiri din clasa B. Scaderea chiriilor a fost influentata si de gradul de neocupare din piata de birouri, acesta ridicandu-se la 25% dupa ce in 2011 au fost livrati 25.000 mp de spatii noi. Anul viitor, gradul de neocupare ar putea scadea la 19%, spune Zaharia.

Printre jucatori din sectorul de outsourcing care au ales deja Iasiul se numara: Embarcadero, Comodo, Mind Software, Synygy, BitDefender, XL World, SCC, Pentalog, Capgemini, Continental si Unicredit Business Partner. La acestia se adauga chiriasii din birourile din ansamblul Palas Iasi, care provin, in principal, din industria IT (Endava, Amazon, Bentley, TravelTech), dar si din serviciile bancare si de asigurari (Raiffeisen, Groupama) si medicale (Arcadia).

In acest context, piata de birouri din Iasi continua sa creasca, iar dezvoltatorii isi pregatesc de pe acum ofertele. Proiectele care vor fi livrate in urmatorii doi-trei ani vor totaliza o suprafata de 40-50.000 mp de birouri clasa A si B+, ceea ce reprezinta o crestere de pana la 50% fata de stocul existent. Singura conditie a succesului ramane astfel o cerere sustinuta din partea companiilor.

miercuri, august 10, 2011

Companiile IT se regrupează în clădirile de birouri din Cluj-Napoca

Preluare din Ziarul de Cluj
Cu planuri de angajări şi creştere a activităţii, societăţile de tehnologia informaţiei (IT) se numără printre cele care au nevoie de spaţii de birouri. Pe de altă parte, centre de servicii şi de cercetare sau societăţi cu activitate în sectorul imobiliar au renunţat la mii de metri pătraţi în clădirile de birouri ale Clujului.
Grupul britanic Endava este prezent pe plan local cu birouri la Cluj, Iaşi şi Bucureşti, cu 310 angajaţi, cu 60 mai mult decât în ianuarie. Cel mai mare birou al companiei se află la Cluj-Napoca, unde lucrează 187 de oameni, urmat de sediul din Iaşi, cu 113 angajaţi. La Bucureşti, Endava România deţine un centru de coordonare regională şi consultanţă, cu 10 angajaţi.
Imobilul de birouri ridicat de Iulius Group este structurat pe cinci niveluri şi este ocupat integral de Genpact România, Office Depot Service Center şi Endava România. De altfel, dezvoltatorul mallurilor Iulius pregăteşte extinderea cu birouri la Cluj, pe malul lacului din Gheorgheni, în apropierea complexului deja ridicat, proiectul fiind încă în curs de avizare. Oficialii grupului ieşean au explicat că decizia de extindere cu birouri a fost dictată de cererea pentru astfel de spaţii la Cluj.
La ultima şedinţă a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, proiectanţii care lucrează la documentaţie au informat că proiectul Iulius vizează amenajarea unei clădiri cu demisol, parter, patru etaje şi etaj retras care va adăposti spaţii de birouri. În primele variante ale proiectului, ansamblul de clădiri pentru comerţ şi servicii ajungea la 8-10 etaje. Potrivit informaţiilor transmise de dezvoltatori, lucrările ar putea demara în primăvara anului viitor.
Citeste intreg articolul aici.

marți, august 09, 2011

IASI, magnet pentru firmele de outsourcing

preluare din Ziarul de Iasi
Stocul de spatii de birouri a crescut considerabil in ultima perioada in Iasi. Ultimele date disponibile arata ca la nivelul municipiului sunt aproximativ 100.000 metri patrati de cladiri destinate segmentului office, cea mai mare parte clasa "B plus“ si "A“.
Investitorii imobiliari cred ca Iasul are acum toate atuurile pentru atragerea de investitii straine, in special pe zona de servicii. Asta pentru ca o companie care are o strategie de dezvoltare este interesata, pe linga preturile de inchiriere, si de gasirea unor spatii generoase ce pleaca de la cel putin 500-1.000 metri patrati si care sa se ridice la standardele internationale. Principalele domenii din care ar putea veni potentiali clienti sint din zona bancara, IT si financiara, care ofera servicii suport de procesare de documente sau de informatii.
Un minus al Iasului este lipsa unor curse aeriene care sa faca legatura cu principalele orase din Europa sau din lume. Dezavantajul acesta poate fi surmontat de faptul ca firmele care ar alege aceasta zona a tarii ar beneficia de o infrastructura de Internet foarte bine dezvoltata, de personal calificat care sa vorbeasca mai multe limbi straine, centre culturale capabile sa dezvolte aceste abilitatile de vorbire in alte limbi, plus faptul ca media salariilor este la un nivel competitiv pentru intreprinzatori.
Conform lui Dan Zaharia, office leasing manager in cadrul Iulius Group: "un investitor compara Iasul nu numai cu alte orase din tara, dar mai ales cu alte zone de pe glob unde detine afaceri sau unde, potential, se poate extinde. Compara Iasul cu Vietnamul ca si preturi de inchiriere, cu Africa de Nord ca si competente lingvistice in franceza, cu Rusia ca si salarii sau cu India ca si competente IT“.
Prin urmare, Dan Zaharia afirma ca un investitor care vrea sa vina in Iasi, pina sa ajunga la negocierea chiriei, evalueaza polul de talente disponibil in oras, salariile necesare pentru atragerea acestuia si cite avioane trebuie sa schimbe ca sa ajunga in Iasi. "Investitorul evalueaza si cheltuielile aditionale chiriei - utilitati, spatii comune, comunicatii, administrare, dar si confortul angajatilor - parcare, posibilitati de servire a mesei in cladire, ventilatia cladirii cu aport de aer proaspat, luminozitatea spatiului de lucru“, mai spune oficialul Iulius Group.

marți, august 02, 2011

Clădirea de birouri Iulius Group, aprobată de urbaniştii primăriei Cluj-Napoca

Proiectul de birouri propus de Iulius Group pe malul lacului din Gheorgheni, în vecinătatea Iulius Mall Cluj-Napoca, a fost avizat ieri de Comisia de amenajare a teritoriului şi urbanism.
Investiţia este estimată la 20 mil. de euro, iar şantierul ar urma să se deschidă în 2012.
Iulius Group detine deja o cladire de birouri in Cluj-Napoca, Iulius Business Center (http://www.iuliusbirouri.ro/biroucluj/) cu o suprafata inchiriabila de circa 5.000 mp, avand chiriasi de prestigiu: Endava (prezenta si in Iasi), Genpact, Office Depot.
Citeste articolul intreg aici.

Endava creste cu 60 numarul de angajati din Romania

Britanicii de la Endava mai angajeaza inca 60 de soft-isti in Romania, adica cresc cu circa 10% numarul total de angajati la nivel mondial.
Cel mai mare birou al companiei se află la Cluj-Napoca (Iulius Business Center), unde lucrează 187 de angajaţi, urmat de sediul din Iaşi (United Business Center - Palas Iasi), cu 113 angajaţi. Ambele cladiri fac parte din portofoliul Iulius Group de cladiri de birouri (http://www.iuliusbirouri.ro/).
În Bucureşti, Endava România deţine un centru de coordonare regională şi consultanţă, unde lucrează 10 oameni. În total, Endava dispune de peste 600 de angajaţi în Marea Britanie, SUA, România şi Republica Moldova.
A doua zonă din punctul de vedere al numărului de angajaţi este în Republica Moldova, unde Endava are 200 de angajaţi, la Chişinău. Conform unor informaţii anterioare furnizate de companie, Endava intenţionează să crească numărul angajaţilor din România la 500 de persoane până la finele acestui an.
Cititi articolul integral aici. Alte stiri despre planurile Endava cititi aici.