marți, august 30, 2011

De ce deschid multinationalele birouri in Iasi?

preluare din wall-street.ro

Iasiul nu a fost, cel putin pana de curand, un oras favorit pe lista companiilor multinationale care intentionau sa deschida sau sa extinda birouri in Romania. Situatia s-a schimbat insa pe masura ce stocul de birouri a crescut, iar investitorii au inceput sa profite de numarul ridicat al studentilor si de salariile cu pana la 25% mai mici fata de Bucuresti.

Piata spatiilor de birouri din Iasi, un oras cu peste 320.000 de locuitori, se ridica in prezent la 100.000 mp, potrivit lui Dan Zaharia, office leasing manager in cadrul companiei Iulius Group, cunoscuta in special pentru dezvoltarea centrelor comerciale Iulius Mall. Stocul din Iasi reprezinta aproape 5% fata de cel din Bucuresti, insa doar in acest an in Iasi au fost livrati 25.000 mp de birouri.

Pe langa cei peste 425.000 mp de mall-uri, Iulius Group a dezvoltat pana in prezent aproximativ 27.000 mp de birouri, cea mai mare parte fiind in Iasi, respectiv 20.000 mp si doar 7.300 mp in Cluj-Napoca. Desi omul de afaceri Iulian Dascalu, patronul Iulius Group, declara recent ca va investi 20 milioane de euro intr-o cladire de birouri din Cluj-Napoca, pariul cel mare pe acest sector a fost facut in Iasi, unde a dezvoltat trei cladiri in cadrul proiectului mixt Palas Iasi.


"Investitorii vor sa stie cate avioane schimba ca sa ajunga aici"

Decizia lui Dascalu de a investi in piata spatiilor de birouri din Iasi este una fireasca, avand in vedere interesul crescut al companiilor pentru acest oras, care se contureaza ca un pol de business, in special pentru jucatorii din industria de outsourcing (business process outsourcing - BPO).

“Atitudinea investitorilor vizavi de piata de birouri din Iasi s-a imbunatatit substantial. Pana sa ajunga la negocierea chiriei, un investitor care intentioneaza sa vina in Iasi evalueaza polul de talente disponibil in oras, salariile necesare pentru atragerea acestuia si cate avioane trebuie sa schimbe ca sa ajunga aici”, spune Dan Zaharia. El recunoaste ca slaba dezvoltare a aeroportului international este un dezavantaj pentru piata de birouri din Iasi, dar mizeaza pe semnalele pozitive prinvind demararea lucrarilor de extindere a terminalului de pasageri, dar mai ales a prelungirii pistei de aterizare.

“Principalele atuuri ale Iasului sunt: mediul universitar puternic, cu peste 70.000 de studenti, infrastructura telecom avansata si un flux continuu de noi specialisti IT proveniti din trei facultati de profil”, spune Zaharia, care considera Iasiul un magnet economic pentru tinerii din judetele apropiate. La acestea se adauga agentiile de recrutare active, centrele culturale cu traditie, firmele specializate de training, precum si institutiile publice flexibile si orientate spre atragerea de noi investitori.

Un aspect important sunt salarii practicate in Iasi, cu 15-20% mai mici fata de cele din Bucuresti, afirma Dan Zaharia. Datele Institutului National de Statistica (INS) indica insa diferente si mai mari. Astfel, castigul salarial mediu net in Iasi este de 1.325 lei/luna, in timp ce in Bucuresti acesta creste la 2.170 lei/luna.

 
Chirii mai mici, dar suprafete mai mari

Specificatiile potentialilor chiriasi sunt legate de costurile reduse si flexibilitatea in amenajarea spatiului, existenta suprafetelor pe acelasi etaj, posibilitati de extindere pe termen mediu, capacitate reala de parcare in perimetrul cladirii si acces facil la liniile de transport public.

Suprafata medie inchiriata de o companie in Iasi este de 200-250 mp, insa exista cateva zeci de companii care inchiriaza suprafete de peste 1.000 mp. “In ultimul an, se observa tendinta de crestere a suprafetelor inchiriate de companii. De asemenea, se observa o crestere a suprafetei inchiriate per angajat, de la 7-8 mp/ angajat in anii trecuti, spre 9,5-10 mp/ angajat, ceea ce contribuie simtitor la confortul si motivarea angajatilor”, afirma managerul Iulius Group.

Chiriilor pentru spatiile birouri din Iasi au scazut cu 20-25% fata de nivelul de varf din 2007, incadrandu-se in prezent in intervalul 10-13 euro/mp plus TVA pentru clasa A si 7-10 euro/mp pentru cladiri din clasa B. Scaderea chiriilor a fost influentata si de gradul de neocupare din piata de birouri, acesta ridicandu-se la 25% dupa ce in 2011 au fost livrati 25.000 mp de spatii noi. Anul viitor, gradul de neocupare ar putea scadea la 19%, spune Zaharia.

Printre jucatori din sectorul de outsourcing care au ales deja Iasiul se numara: Embarcadero, Comodo, Mind Software, Synygy, BitDefender, XL World, SCC, Pentalog, Capgemini, Continental si Unicredit Business Partner. La acestia se adauga chiriasii din birourile din ansamblul Palas Iasi, care provin, in principal, din industria IT (Endava, Amazon, Bentley, TravelTech), dar si din serviciile bancare si de asigurari (Raiffeisen, Groupama) si medicale (Arcadia).

In acest context, piata de birouri din Iasi continua sa creasca, iar dezvoltatorii isi pregatesc de pe acum ofertele. Proiectele care vor fi livrate in urmatorii doi-trei ani vor totaliza o suprafata de 40-50.000 mp de birouri clasa A si B+, ceea ce reprezinta o crestere de pana la 50% fata de stocul existent. Singura conditie a succesului ramane astfel o cerere sustinuta din partea companiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu