marți, august 09, 2011

IASI, magnet pentru firmele de outsourcing

preluare din Ziarul de Iasi
Stocul de spatii de birouri a crescut considerabil in ultima perioada in Iasi. Ultimele date disponibile arata ca la nivelul municipiului sunt aproximativ 100.000 metri patrati de cladiri destinate segmentului office, cea mai mare parte clasa "B plus“ si "A“.
Investitorii imobiliari cred ca Iasul are acum toate atuurile pentru atragerea de investitii straine, in special pe zona de servicii. Asta pentru ca o companie care are o strategie de dezvoltare este interesata, pe linga preturile de inchiriere, si de gasirea unor spatii generoase ce pleaca de la cel putin 500-1.000 metri patrati si care sa se ridice la standardele internationale. Principalele domenii din care ar putea veni potentiali clienti sint din zona bancara, IT si financiara, care ofera servicii suport de procesare de documente sau de informatii.
Un minus al Iasului este lipsa unor curse aeriene care sa faca legatura cu principalele orase din Europa sau din lume. Dezavantajul acesta poate fi surmontat de faptul ca firmele care ar alege aceasta zona a tarii ar beneficia de o infrastructura de Internet foarte bine dezvoltata, de personal calificat care sa vorbeasca mai multe limbi straine, centre culturale capabile sa dezvolte aceste abilitatile de vorbire in alte limbi, plus faptul ca media salariilor este la un nivel competitiv pentru intreprinzatori.
Conform lui Dan Zaharia, office leasing manager in cadrul Iulius Group: "un investitor compara Iasul nu numai cu alte orase din tara, dar mai ales cu alte zone de pe glob unde detine afaceri sau unde, potential, se poate extinde. Compara Iasul cu Vietnamul ca si preturi de inchiriere, cu Africa de Nord ca si competente lingvistice in franceza, cu Rusia ca si salarii sau cu India ca si competente IT“.
Prin urmare, Dan Zaharia afirma ca un investitor care vrea sa vina in Iasi, pina sa ajunga la negocierea chiriei, evalueaza polul de talente disponibil in oras, salariile necesare pentru atragerea acestuia si cite avioane trebuie sa schimbe ca sa ajunga in Iasi. "Investitorul evalueaza si cheltuielile aditionale chiriei - utilitati, spatii comune, comunicatii, administrare, dar si confortul angajatilor - parcare, posibilitati de servire a mesei in cladire, ventilatia cladirii cu aport de aer proaspat, luminozitatea spatiului de lucru“, mai spune oficialul Iulius Group.
Compania dezvolta in cadrul ansamblului Palas, pe linga o zona comerciala, una de recreere si una hoteliera, si o importanta zona de birouri. "Prin finalizarea celor peste 20.000 mp de birouri din cadrul ansamblului Palas, Iasul este in prezent capabil sa faca fata oricaror cerinte imobiliare ale multinationalelor prestatoare de servicii de outsourcing. Proiectul va beneficia de o parcare subterana de circa 2.500 de locuri si va crea, in final, cel putin 4.000 de locuri de munca“, potrivit reprezentantilor Iulius Group.
Dan Zaharia spune ca Palas va avea un efect de antrenare destul de ridicat, investitiile straine vor atrage, de exemplu, si societati prestatoare de servicii (din domenii precum training, birotica, cursuri de limbi straine, cleaning, catering etc).
Dan Zaharia, office leasing manager in cadrul Iulius Group, sustine ca investitorii tin cont de regula ca fiecarui locuitor sa-i revina un metru patrat de birou, ceea ce ar duce potentialul Iasului la peste 300.000 mp de astfel de spatii.
Pe de alta parte, reprezentantii companiilor imobiliare observa o reducere a preturilor de inchiriere a spatiilor office. "Raportul privind analiza pietei imobiliare realizat de compania Darian releva faptul ca pe acelasi trend descrescator se inscriu, in primul semestru din 2011, si preturile de inchiriere ale spatiilor de birouri din Iasi. Chiriile pentru birourile din clasa A (in cladiri nou construite) s-au situat intre 7 si 10 euro pe metrul patrat, o scadere cu 10-15% comparativ cu semestrul doi al anului trecut“, arata un raport al companiei Darian.
Citeste articolul integral aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu