miercuri, ianuarie 28, 2009

Despre Mall (prima parte)

Mi-a ramas intiparita in minte o idee dintr-o carte ce am citit-o anul trecut ("Chemarea mall-ului" de Paco Underhill), si anume aceea ca "fenomenul mall-ului a venit si a luat locul pietei orasului, a zonei publice".
Nu pot sa nu remarc ca mall-ul a devenit strada principala intr-un oras, locul in care toata lumea isi da intalnire si in care iti poti petrece cateva ore din week-end cu familia sau chiar sa discuti afaceri in timpul saptamanii la o cafea si o prajitura. Nici nu mai imi amintesc cand e ultima data cand mi-am dat o intalnire in statia de tramvai din Piata Unirii sau in fata Universitatii. Iar plimbarile prin Gradina Botanica sau Parcul Copou s-au cam rarit.

Mai mult, o serie de activitati publice (concerte, serbari, vizionari, expozitii plastice, expozitii auto) care in mod normal ar fi trebuit sa se desfasoare in fata Palatului, in curtea scolii, in galerii de arta sau in zilele de sarbatoare, acum au loc in cadrul mall-ului. Bine macar ca nu se vor deschide in mall-uri muzee si case memoriale prea curand.
Ideea cartii si pe care o sustin si eu este faptul ca mall a devenit noua "agora" a orasului, dar se pierde din vedere tocmai ca avem de-a face cu un spatiu PSEUDO-public, in care poti si mai ales nu prea poti face tot ce-ti trece prin minte. Nu vom vedea niciodata greve in mall, sau manifestatii de tip pro si contra, discursuri politice.
E ca un parteneriat public-privat lipsit de transparenta. Ai voie sa te plimbi pe acolo, cata vreme cheltuiesti niste bani pe aici. Niciodata nu mi s-au parut suficiente intr-un mall bancile pe care sa te asezi doar ca sa privesti si sa te odihnesti, fara sa fii nevoit sa cumperi sau sa comanzi ceva.
Si inchei cu o intrebare retorica din carte: "Mall-ul este strada principala a suburbiei sau o fortareata puternic controlata si dedicata unei singure activitati: vanzarile retail. Sau oare se afla undeva la mijloc?"

2 comentarii:

  1. opaaa, ce frumos scrie Musiu Zaharia. Bravo domnule, si felicitari pentru blog. In legatura cu mallurile, intr-adevar, au devenit in ultimii ani locul in care mergi sa mananci, sa faci shopping, sa agati, sa plimbi caruciorul mergand de manutza cu nevasta, e loc pentru de toate si pentru toti.

    Dar stau si ma gandesc - oare nu se va plictisi lumea in curand de stilul asta? Oare de ce Mall-ul a devenit o agora taman in orasele ale caror mostenire istorica este sublima dar lipseste cu desavarsire, gen Bucuresti? Crezi ca in Brasov, Magnolia sau orice alt Mall va deveni vreodata mai atractiv ca Piata Sfatului?

    Sau crezi ca in Sibiu un om normal la cap va prefera ca loc de intalnire si baut cafea Promenada versus pietonala Nicolae Balcescu?
    Pai daca e asa inseamna ca si Sibienii si Brasovenii sunt la fel de dusi cu capul ca noi astia de din afara arcului carpatic, dar ma indoiesc.
    Nu cumva fenomenul bine descris de tine da masura personalitatii unei urbe? Nu cumva in Bucuresti si Iasi ne lipseste o pietonala adevarata, o artera comerciala adevarata? Treaba cu Mallul ca principala strada dintr-un oras s-o potrivi in America, la nenea Underhill acasa, si se potriveste in mod cert si in Constanta, in Bucuresti, si la Iasi, dar ma intreb eu ca prostul, la Roma sau la Praga oare tot prin Malluri isi plimba omul organismul? Sau mai acana la Zagreb, la Dubrovnic? Sau in nord, la Stockholm?

    Pentru mine personal Mallul nu inseamna deca locul in care ma duc sa cumpar cadouri si sa imi iau camasi. Nu am trece nici un fior mistic la intrarea pe usa rotativa. Poate de aia am preferat mereu sa ma ocup de spatiile de strada. :)) Prietenii stiu de ce.
    Matei Laudoniu

    RăspundețiȘtergere